Solutii de mediu SMART ENVIRONMENT

Toți proprietarii de fose septice au o obligație, în acest an și au la dispoziție 30 de zile pentru a o îndeplini.

04 oct.

Toți proprietarii de fose septice au o obligație, în acest an și au la dispoziție 30 de zile pentru a o îndeplini.

Ei trebuie să se înscrie într-un registru întocmit de autoritățile locale.

HG nr 714/ 26.05. 2022  a intrat in vigoare în luna mai 2022 îi obligă pe proprietarii de fose septice să se înscrie în Registrul de Evidență a Sistemelor Individuale Adecvate pentru Colectarea și Epurarea Apelor Uzate.
Termenul limită este 30 octombrie 2022.

Toți românii, indiferent că sunt persoane fizice sau juridice, care dețin „un sistem individual adecvat de epurare” (o fosă septică) au obligația de a se înscrie în Registrul de Evidență a Sistemelor Individuale Adecvate pentru Colectarea și Epurarea Apelor Uzate.

Termenele de înscriere în registru
Potrivit Hotărârii de Guvern nr. 714 din 26 mai 2022, proprietarii de fose septice au obligația de înscriere în Registru „în termen de 120 de zile de la conectarea incintei la sistemul de colectare și/sau epurare a apelor uzate”.
În cazul celor care aveau o fosă septică sau o stație proprie de epurare la data aprobării hotărârii, termenul de înscriere în registru este de 180 de zile de la data intrării în vigoare a legii.
Legea spune că fiecare administrație locală are obligația întocmirii acestui registru.

(2) Instalațiile standardizate de tip bazine vidanjabile etanșe pentru stocarea apelor uzate/epurarea apelor uzate trebuie să respecte standardele specifice în vigoare, 
(3) Bazinele etanș vidanjabile sau a sistemelor de epurare a apelor uzate vor putea fi instalate, doar cu respectarea indicațiilor tehnice de montare și utilizare stabilite de producătorul/furnizorul instalației.

(3) În vederea înregistrării, autoritățile publice locale vor pune la dispoziție formulare de înregistrare.
(4) Autoritățile publice locale au obligația raportării situației implementării privind colectarea și epurarea apelor uzate.
(5) Registrul pentru evidența sistemelor individuale adecvate deținut de autoritățile publice locale se pune la dispoziția autorității de gospodărirea apelor.


(2) Proprietarii sistemelor menționate la alin. (1) și care funcționează în conformitate cu art.7 alin. (1) au obligația realizării unei monitorizări proprii a calității apelor uzate descărcate în corpurile de apă, cel puțin o dată pe an, și raportarea acestora către autoritatea de gospodărire a apelor competentă.
(3) Raportarea prevăzută la alin. (2) se va face și în format electronic și va fi inclusă pe un site pus la dispoziție de către autoritatea de gospodărire a apelor competentă.


(5) Pentru sistemele individuale adecvate de colectare a apelor uzate se va încheia un contract cu o firmă de vidanjare în vederea transportului apelor uzate la o stație de epurare.
Art.15. – (1) Pentru toate sistemele individuale adecvate este obligatorie eliminarea nămolului de epurare din instalație, printr-o firmă acreditată de vidanjare.
(3) Firma de vidanjare are obligația transportării nămolului de epurare la o instalație de tratare a
 nămolului de epurare conformă din punct de vedere al protecției mediului.

Art.16. – (1) În vederea asigurării unei evidențe corespunzătoare a volumelor și locațiilor de colectare, respectiv a volumelor și locațiilor de descărcare a apelor uzate, firmele specializate în prestarea serviciului de vidanjare va dota vidanjele cu instalații de determinare a volumului de apă, sisteme de raportare și localizare GPS.

Art.23. – Constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei nerespectarea de către persoanele fizice și juridice faca nu se inregistreaza in Registrul de la Primarie. 

Art.25. – Constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei, refuzul de a pune la dispoziție documentele prevăzute  de la analizele apelor uzate.   

Atentie la apele uzate din fosele septice! 

WeCreativez WhatsApp Support
Echipa noastră de asistență pentru clienți este aici pentru a vă răspunde la întrebări. Intreaba-ne orice!
👋 Bună, cum pot să te ajut?