Solutii de mediu SMART ENVIRONMENT

Raportare uleiuri uzate

Raportarea semestrială a uleiurilor uzate

Uleiurile uzate sintetice, minerale sau semisintetice sunt considerate deșeuri periculoase pentru mediul înconjurător. De aceea, ele nu trebuie evacuate în rețeaua publică de canalizare, ci necesită o gestionare responsabilă. Este de reținut faptul că un singur litru de ulei uzat poate polua cu substanțe periculoase un milion de litri de apă potabilă. 

Legislația în vigoare obligă operatorii să gestioneze în mod strict aceste categorii de uleiuri uzate și să raporteze semestrial la Agenția pentru Protecția mediului, în conformitate cu HG nr. 235/2007 privind gestionarea uleiurilor uzate. Acestea din urmă necesită încadrarea și codificarea conform HG nr. 856/2002 privind gestiunea deșeurilor și aprobarea listei cuprinzând deșeurile, inclusiv cele periculoase. 

În baza unor fișe cu date de securitate ale uleiurilor sintetice, minerale sau semisintetice, specialiștii identifică categoriile de ulei uzat, codifică uleiurile uzate și țin evidența atât a cantităților de ulei proaspăt achiziționat și consumat, cât și cea a uleiurilor uzate generate. 

Această raportare presupune încadrarea uleiului în categoria corespunzătoare precum și evidența cantităților de ulei achiziționat, utilizat și uzat generat. Dintre categoriile de agenți economici care au această obligație amintim: deținătorii de uleiuri uzate, colectorii și valorificatorii uleiurilor uzate, stațiile de distribuție a produselor petroliere și alți operatori economici care comercializează uleiuri de motor și de transmisie, producătorii și importatorii de uleiuri. 

Conform HG nr. 235/2007, art. 5, 7, 8 ,9, 12, 13 raportarea uleiurilor trebuie realizată până la finalul lunii ianuarie pentru semestrul doi al anului anterior.