Solutii de mediu SMART ENVIRONMENT

Noua declaratie la AFM incepand din 2024

07 mart.

Noua declaratie la AFM incepand din 2024

Incepand cu data de 01.01.2024 s-a modificat  legislatia privind raportarea la Fondul de Mediu, prin aparitia Ordonanţa de urgenţă nr. 196/2005 privind Fondul pentru mediui În vigoare de la 30 decembrie 2005

 Si a Legea nr. 175/2023 privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 125/2022 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 196/2005 privind Fondul pentru mediu

În vigoare

1 . In Declaratia la Fundul de mediu, s-au adaugat noi coloane si noi capitole, in present s-a ajuns la un numar de 14 capitole

Coloana de cantitati Colectate la capitolul ambalaje.  Nu se admite ca aceasta coloana sa fie zero. Drept urmare OIREP urile care nu dau Rapoarte de colectare sunt descalificate.  
 
Noi descarcam lunar Rapoartele de colecatre de la OIREP urile de ambalaje, de EEE si de baterii, pentru a completa declaratiile.


  Pana acum completam aceste coloane numai la firmele cu EEE si baterii. Incepand din acest an vom completa si la ambalaje aceasta coloana.

OIREP urile fac Declaratie  la AFM cu cantitatile colectate semestrial (ambalaje, EEE si baterii) , deci AFM poate face confruntarea permanenta intre bazele de date, sa afle cine nu a raportat catre OIREP uri, iar prin comparatie cu documentele din Vama se calculeaza cantitatea de ambalaje neraportata de dvs catre OIREP uri. 

In plus OIREP-urile platesc la final de an diferenta dintre cantitatea preluata de la dvs si cantitata colectate, cu 2 lei / kg ca orice firma importatoare. Cu atat mai mult nu vor ingadui prea mari intarzieri la plata facturilor. 


2. O alta modificare importanta este cea referitoare la ECOTAXA, platita pentru toate pungile din plastic pentru transport, care pana in present nu era decat o linie cu mentiunea de plata.
 Ecotaxa – se refera la numarul de PUNGI DE TRANSPORT DIN PLASTIC – pe care o societate le introduce pe piata.  Deci e mai bine sa folositi pungi din hartie.

Pungile de transport din plastic, nu conteaza cine le produce (sau daca sunt importate), daca le vindeti pline sau goale, daca au sigla imprimata sau nu,   conteaza numarul de pungi total (existent in
contabilitatea dvs) prin care dvs impachetati marfurile la vanzare sau le vindeti goale.

Sunt exceptate aici: rolele de saci de gunoi si rolele de pungi alimentare (de frigider) care nu sunt considerate pungi de transport. 
Aceste pungi se raporteaza LUNAR , CA NUMAR DE PUNGI VANDUTE si se precepe suma de 0.15 lei / bucata, platabila trimestriala. Se raporteaza numarul de pungi introduse pe piata si greutatea acestora.  Noi vom reface tabelul de raportare lunara incercand sa-l personalizam pentru fiecare firma in parte,  adaugand Ecotaxa, Plastic de unica folosinta si RETURO, la firmele la care stim deja ce au de raportat. Dar nu uitati responsabilitatea raportarii este a dvs, si daca comercializati pungi de trasnport, e bine sa le treceti in raportarea lunara, chiar daca acest fapt se produce ocazional. 
 
3.   In declaratie s-a adaugat si RETURO (sitemul de garantare), un producator/ importator declara pana pe data de 10 ale lunii la RETURO, iar in declaratie se va  trece si cantitatile declarate la Returo.


Pentru cine nu se confrunta cu RETURO specificam ca aici intra PET, sticla si doze Al cu capacitatatea de la 100 ml la 3 litri.
 Incepand in ianuarie 2024 si Returo face Declaratie la AFM in care trece colectatul trimestrial de pe piata.

 Tabelul de raportat la Returo cuprinde numarul si greutatea elementelor Returo, si evident, procentul de 65 % , care se adreseaza producatorilor si/ sau importatorilor de componente RETURO.
 Asadar, daca nu veti avea de plata pentru ambalaje, este posibil sa aveti de plata pentru neindeplinire targhetului RETURO.
 

 Asteptam cu nerabdare efectele pozitive ale acestor schimbari legislative, in sensul reciclarii effective a ambalajelor in tara noastra.

WeCreativez WhatsApp Support
Echipa noastră de asistență pentru clienți este aici pentru a vă răspunde la întrebări. Intreaba-ne orice!
👋 Bună, cum pot să te ajut?