Solutii de mediu SMART ENVIRONMENT

IMPLEMENTAREA SISTEMULUI DE GARANTIE- RETURNARE (SGR)

09 sept.
IMPLEMENTAREA SISTEMULUI DE GARANTIE- RETURNARE (SGR)

IMPLEMENTAREA SISTEMULUI DE GARANTIE- RETURNARE (SGR)

Hotărârea nr. 1.074/2021 privind stabilirea sistemului de garanţie-returnare pentru ambalaje primare nereutilizabile s-a promulgat in anul 2021 si se va aplica din 01.10.2022

Sistemul de garanţie-returnare (SGR) este unic la nivel national si intră în funcţiune începând cu data de 1 octombrie 2022. Este obligatoriu tuturor producătorilor şi comercianţilor, aplicându-se atât produselor fabricate pe teritoriul naţional, cât şi produselor importate sau achiziţionate intracomunitar,
SISTEMUL SGR este aplicabil ambalajelor primare nereutilizabile ce pot fi din PET, sticla si metal, care poarta marcajul SGR.

Ambalajele primare (care vin direct in contact cu produsul) ce intra in SGR sunt din plastic, metal, sticlă si au volume cuprinse între 0,1 l şi 3 l inclusiv, utilizate pentru bere, mixuri de bere, mixuri de băuturi alcoolice, cidru, alte băuturi fermentate, sucuri, nectaruri, băuturi răcoritoare, ape minerale şi ape de băut de orice fel, vinuri şi spirtoase.

Începând cu data de 1 octombrie 2022 valoarea garanţiei este în cuantum de 0,5 lei pentru toate tipurile de ambalaj SGR, iar comercianţii sunt obligaţi să perceapă garanţia de la consumatorii sau utilizatorii finali.

Rambursarea garanţiei către consumatori sau utilizatori finali.

Consumatorii sau utilizatorii finali pot restitui ambalajul SGR în cadrul oricărui punct de returnare organizat de către comercianţi pe teritoriul României, indiferent de locul din care a fost achiziţionat produsul ambalat şi fără a putea fi condiţionat de prezentarea bonului fiscal în vederea recuperării garanţiei, în condiţiile prezentei hotărâri.
În cazul în care la punctul de returnare:
– ambalajele SGR sunt preluate manual, valoarea garanţiei este returnată consumatorilor sau utilizatorilor finali în numerar sau prin transfer electronic;
– ambalajele SGR sunt preluate prin echipament automat de preluare, valoarea garanţiei este returnată consumatorilor sau utilizatorilor finali fie prin voucher, pe care aceştia, în cadrul aceluiaşi comerciant care operează echipamentul automat de preluare, îl pot preschimba în numerar sau îl pot utiliza la efectuarea cumpărăturilor, în termen de maximum 12 luni de la eliberarea voucherului, fie în numerar prin transfer electronic.

Începând cu data de 1 octombrie 2022, este interzisă introducerea pe piaţa naţională a produselor ambalate în ambalajele de acest tip dacă producătorii acestora nu sunt înregistraţi în SGR.
Asadar, atentie comercianti si distribuitori, trebuie sa va asigurati ca producatorii sunt inscrisi in sistemul SGR!
Punctul de returnare este organizat în cadrul structurii de vânzare a comerciantului sau în imediata vecinătate a acesteia, fără depăşirea unei distanţe de 150 de metri faţă de structura de vânzare şi având cel puţin acelaşi program de funcţionare ca structura de vânzare a comerciantului,

Producătorii, prin intermediul administratorului SGR, sunt obligaţi să realizeze următoarele obiective minime anuale de returnare a ambalajelor SGR:
– 65% sticlă, 65% plastic, 65% metal pentru perioada cuprinsă între data de 1 octombrie 2022 şi data de 31 decembrie 2022;
– 65% sticlă, 65% plastic, 65% metal pentru anul 2023;


Rambursarea garanţiei către consumatori sau utilizatori finali

Consumatorii sau utilizatorii finali pot restitui ambalajul SGR în cadrul oricărui punct de returnare organizat de către comercianţi pe teritoriul României, indiferent de locul din care a fost achiziţionat produsul ambalat şi fără a putea fi condiţionat de prezentarea bonului fiscal în vederea recuperării garanţiei, în condiţiile prezentei hotărâri.


Garanţia
Garanţia se aplică pentru fiecare unitate de produs în ambalaj SGR şi este evidenţiată distinct în documentele fiscale ale producătorilor, distribuitorilor şi comercianţilor, la comercializarea produselor, inclusiv către consumatorii sau utilizatorii finali.
Începând cu data de 1 octombrie 2022, producătorii care au ambalaje primare nereutilizabile sunt obligaţi ca la momentul introducerii pe piaţa naţională a produselor în ambalaje SGR să perceapă garanţia.
Începând cu data de 1 octombrie 2022 valoarea garanţiei este în cuantum de 0,5 lei pentru toate tipurile de ambalaj SGR.


Constatarea şi sancţionarea contravenţiilor Supravegherea implementării sistemului de garanţiereturnare se va efectua de către Comitetul de supraveghere care va asigura transparenţa şi stabilitatea sistemului şi va sesiza organele competente ori de câte ori va avea cunoştinţă despre încălcarea oricăreia dintre obligaţiile prevăzute de prezenta hotărâre în sarcina operatorilor economici şi a administratorului SGR.
Procedura de control şi atribuţiile Comitetului de supraveghere în cadrul sistemului de garanţie-returnare vor fi stabilite de către autoritatea publică centrală pentru protecţia mediului în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri.

Dumitrescu ANA – Administrator
SC SMART ENVIRONEMNT SRL

WeCreativez WhatsApp Support
Echipa noastră de asistență pentru clienți este aici pentru a vă răspunde la întrebări. Intreaba-ne orice!
👋 Bună, cum pot să te ajut?