Solutii de mediu SMART ENVIRONMENT

Mecanismul de Ajustare a Carbonului la Frontiera.

Mecanismul de Ajustare a Carbonului la Frontiera.

Atât timp cât un număr semnificativ de parteneri internaționali ai Uniunii au abordări politice care nu ating același nivel de ambiție în materie de climă, există riscul relocării emisiilor de dioxid de carbon. Relocarea emisiilor de dioxid de carbon are loc în cazul în care, din motive legate de costurile aferente politicilor climatice, întreprinderile din anumite sectoare sau subsectoare industriale transferă producția către alte țări sau dacă importurile din țările respective înlocuiesc produse echivalente cu emisii mai mici de gaze cu efect de seră. Această situație ar putea conduce la o creștere a emisiilor totale la nivel global, punând astfel în pericol reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră care este imperios necesară pentru a se menține creșterea temperaturii medii globale cu mult sub 2 °C în raport cu nivelurile din perioada preindustrială, precum și pentru a continua eforturile de a limita creșterea temperaturii la 1,5 °C în raport cu nivelurile din perioada preindustrială. Pe măsură ce Uniunea își stabilește obiective climatice mai ambițioase, acest risc de relocare a emisiilor de dioxid de carbon ar putea submina eficacitatea politicilor Uniunii de reducere a emisiilor.

Incepand din data de 01.octombrie 2023 a aparut o noua legislatie privind  Mecanismul de ajustare a carbonului la frontierã (CBAM).

 Acest mecanism are o perioada de tranzitie dupa care se va trece la o perioada de rapoartere definitorie.

Conform informațiilor rezultate în urma consultãrii bazei de date a Autoritãții Vamale Române (în baza Codului EORI), activitatea economicã desfãșuratã de dumneavoastrã, intrã sub incidența noilor reglementãri aplicabile la nivel Uniunii Europene, respectiv a Mecanismului de ajustare a carbonului la frontierã (CBAM).

Pe parcursul perioadei de tranziție, importatorii sau reprezentanții vamali indirecți trebuie să raporteze cu privire la cantitatea de mărfuri importate, la emisiile directe și indirecte încorporate ale acestora și la orice preț al carbonului datorat pentru emisiile respective, inclusiv cu privire la prețurile carbonului datorate pentru emisiile încorporate în materialele precursoare relevante.

În prima fazã a CBAM sunt acoperite sectoarele: ciment, fier și oțel, aluminiu, îngrãșãminte, electricitate, hidrogen.
Importatorii de mãrfuri vor trebui, fie individual, fie prin intermediul unui reprezentant, sã se înregistreze la autoritãțile naționale de unde se vor cumpãra și certificate CBAM.
Intrare în vigoare: La 1 octombrie 2023, CBAM a intrat în aplicare în faza sa de tranziție, primele perioade de raportare pentru importatori fiind încheiate la 31 ianuarie 2024, respectiv 30 aprilie 2024.
Grafic implementare:
–        31 ianuarie 2024 – primul raport (pentru trim. IV 2023)
–        30 aprilie 2024 –  al doilea raport (pentru trim. I 2024)
–        31 iulie 2024 – al treilea raport (pentru trim. II 2024) și în continuare se depun rapoarte trimestriale pânã la 31 ianuarie 2026 (pentru trim. IV 2025)

–        31decembrie 2024 – începerea procesului de autorizare la import

Unde se raporteazã?
Comisia Europeanã a dezvoltat Registrul tranzitoriu CBAM pentru a ajuta importatorii sã raporteze ca parte a obligațiilor lor CBAM.
Accesul la registru trebuie sã fie solicitat prin intermediul Autoritãții Naționale Competente (ANC) a statului membru în care este stabilit importatorul.
În România, Autoritatea Naționalã competentã este Ministerul Finanțelor.
Totodatã, menționãm cã pe site-ul Ministerului Finanțelor poate fi accesat Domeniul – „CBAM – Carbon Border Adjustment Mechanism”, unde se regãsesc informațiile necesare privind înregistrarea ca declarant CBAM.

https://mfinante.gov.ro/ro/cbam
       
Având în vedere aspectele prezentate anterior, în situația în care nu au fost depuse rapoartele aferente trimestrului IV 2023 și trimestrului I 2024, vã rugãm sã întreprindeți demersurile necesare în vederea depunerii cu celeritate a acestora, pentru a evita aplicarea penalitãților.

Totodatã, precizãm cã operatorii economici care efectueazã importuri cu o valoare intrinsecã totalã a mãrfurilor mai micã de 150 EURO,  nu au obligația depunerii raportului CBAM.

Vama este cea care solicita aceste raportari.