Ce este taxa de timbru verde?
A fost introdusa pe data de 30 iulie 2007 prin HG 448/2005, (care s-a abrogat si s-a inlocuit cu OUG 5/ 2015, privind deseurile de echipamente electrice si electronice)
Taxa de timbru verde este o suma care se aplica tuturor echipamentelor electronice si electrice, si are ca scop strangerea fondurilor necesare reciclarii corespunzatoare a acestor echipamente dupa defectarea sau dupa uzarea lor morala.
Toate componentele electrice si electronice (EEE) trebuie sa fie purtatoare de taxa de timbru verde, datorita faptului ca materialele din care sunt confectionate sunt 100 % reciclabile si in momentul defectarii acestora ele nu trebuie sa ajunga la groapa de gunoi. Taxa de timbru verde trebuie sa contientizeze si consumatorul final despre faptul ca aceasta componenta EEE nu trebuie aruncata cu deseurile municipale.
Cum se stabileste taxa de timbru verde?
Firma importatoare constituie taxa de timbru verde si o trece pe factura, dupa ce, pe baza unui contracat cu un OIREP specializat pentru transferul responsabilitatii de colectare a deseurilor de EEE, identifica taxa pentru fiecare componenta in parte.
Taxa de timbru verde se gaseste in anexa cu preturi din acel contract si consitutie suma pe cate importatorul o va plati permanent catre OIREP pentru fiecare componenta in parte.
La noi se raporteaza numai componentele EEE vandute, nu cele importate, iar acestea au avut pe facturile de vanzare trecuta taxa de timbru verde.
OIREP- ul specializat percepe o factura catre importator, nu mai mare decat taxele de timbru verde colectate in luna anterioara din vanzarile inregistrate.
In acest fel componentele EEE ce se afla in stoc la un moment dat, nu sunt afectate de taxa de timbru verde. Abia dupa ce ele se vand si se factureaza, importatorul colecteaza banii din taxa de timbru verde cu care va plati factura la OIREP.
OIREP -ul are responsabilitatea timp de 3 ani sa colecteze componente EEE identice sau similare pentru fiecare importator si raporteaza trimestrial la Fondul de mediu situatia colectarilor si a platitorilor de facturi.
Aplicand taxa de timbru verde se mareste putin pretul de vanzare al componentei EEE, cu valorile aplicate pentru fiecare componenta de catre OIREP dar, este interzisa comercializarea componentelor EEE fara aceasta taxa.
Deci toti importatorii trebuie sa o aplice pe factura, teoretic pentru toti comerciantii preturile cresc cu aceasta taxa.
Daca dvs cumparati componente EEE din tara acestea trebuie sa fie purtatoare pe factura de taxa de timbru verde.
Timbrul verde se factureaza ca pozitie separata pe factura si este purtator de TVA.
Atentie! In afara de institutiile de mediu si Directia pentru Protectia Consumatorului poate aplica amenda pentru lipsa de pe factura a taxei de timbru verde.
In raportarile contabile catre ANAF exista cont distinct pentru aceasta taxa.